Veelgestelde vragen
Heb je hulp nodig?
- Met de keuze van het materiaal
- Met de aanmaak van een bestand
- Met de opmaak van een lay out
- Met de montage
bel(0313-632116) of email(info@cmykprint.nl) ons voor directe hulp of een vrijblijvende prijsopgave.
Aanleverspecificaties
> Het berekenen van de tunnelmaat
Posted: Sep 26, 2023 in Aanleverspecificaties
Het berekenen van de tunnelmaat
Hoe je tot de perfecte tunnelmaat voor jouw doek komt.
Wil je zelf de optimale tunnelmaat voor jouw Spandoek of Vlag vaststellen? Dat kan met een handig rekenmodel:
- Meet de diameter van de buis of banierhouder. Bereken dan de diameter x 3,14
- Neem de uitkomst + 2 cm
- Deel daarna deze uitkomst door 2
Deze uitkomst rond je af naar boven. Het resultaat is de optimale platte tunnelmaat.
Je hoeft, naast de standaard 1 cm afloop rondom, geen rekening te houden met extra afloop voor de tunnels in je bestand. Het getal dat je bij de breedte en hoogte invult is inclusief de (platte) tunnel.
We adviseren om naast de (platte) tunnelmaat minimaal 2 cm vanaf de tunnel geen beeld en tekst te plaatsen. Zo voorkom je dat een deel van je ontwerp spiegelt in je tunnel. Als je bijvoorbeeld een tunnelmaat hebt van 7 cm, dan dien je met deze tunnelmaat 10 cm van de rand te staan (1cm afloop plus 7cm tunnelmaat plus 2cm veilige marge).
> Opmaak van bestanden met witprint
Posted: Jul 3, 2023 in Aanleverspecificaties
Opmaak van bestanden met witprint
Wanneer je één van de witprint opties kiest, kom je verderop in het bestelproces ‘Plaatsing witte inkt’ tegen. In de meeste gevallen kies je tussen twee óf alle drie opties, die we hieronder beschrijven. Hierin leggen we je uit hoe je de bestanden kunt opmaken.
Plaatsing witte inkt: Volledig opvullen met wit
Bij deze optie hoef je geen wit aan te geven in je bestanden, je levert een full color bestand aan. We printen een witte laag over het gehele oppervlak, óver of ónder de full color print.
Plaatsing witte inkt: Wit toepassen waar kleur aanwezig is
Bij deze optie hoef je eveneens geen wit aan te geven in je bestanden. Je levert een full color bestand aan en er wordt automatisch wit geprint waar full color wordt gelezen. We raden deze optie alleen aan bij vector-afbeeldingen.
Afbeeldingen opgebouwd uit pixels (meestal foto’s) hebben een bepaalde transparantie/lichtere pixels in de overgang van de full color naar de witte/transparante delen. Over of onder deze lichtere delen wordt wél de volle 100% of 200% wit geprint. Dit zorgt voor een zichtbare, harde witte rand om je full color delen. Denk bijvoorbeeld aan de randen van een vrijstaande afbeelding of een foto met witte wolken.
Geef witte delen in je bestand aan met een minimale dekking van 6% yellow. Zo leest ons systeem dit ook als een kleur en zal ook hier wit geprint worden. Bij minder dan 6% dekking wordt de kleur niet uitgelezen en zal het transparant blijven.
Plaatsing witte inkt: Wit aangegeven met steunkleur White
Bij deze optie is het van belang dat je elk onderdeel met witprint aangeeft met de steunkleur/spotcolor ‘White’.
Vanaf heden kan bij Plexiglas Helder de optie ‘wit toepassen waar kleur aanwezig is’ in de webshop niet meer besteld worden. Het gewenste effect is nog te realiseren door te kiezen voor ‘wit aangegeven met steunkleur White’ en het wit tevens te specificeren in je bestand. Hieronder vind je meer informatie over de opmaak.
Een steunkleur (of spotcolor) ‘White’ aanmaken in Illustrator
1. Selecteer de onderdelen die wit geprint moeten worden en geef ze een willekeurige kleur (bijvoorbeeld CMYK 100/0/0/0).
2. Kies via het menu in je venster ‘Stalen’ (of ‘Swatches) voor ‘Nieuw staal’.
3. Er verschijnt nu een pop-up venster waarin je de naam van de staal wijzigt in ‘White’ en het kleurtype in ‘Steunkleur’ (of ‘Spotcolor’).
Nog een aantal tips voor je op een rijtje
- Geef de steunkleur een opvallende kleur, zodat deze zichtbaar wordt in je ontwerp. Ondanks de opvallende kleur, printen we deze wit.
- Bestaat je opmaak uit twee ‘lagen’ (full color en White) over elkaar heen? Geef de bovenste laag dan het kenmerk ‘Vulling overdrukken’.
Op deze manier worden beide lagen gelezen door ons printsysteem.
- Is jouw full color laag heel complex? Leg dan je ‘White’ laag boven en zet deze op overdruk.
Deze opbouw van het bestand heeft geen invloed op de volgorde van printen, die wordt namelijk gebaseerd op de specificaties die je bij het bestellen invoert.
Voilà!
> De beste resolutie voor het beste resultaat
Posted: Jul 3, 2023 in Aanleverspecificaties
De beste resolutie voor het beste resultaat
De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand. In het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 300 PPI. We geven je enkele tips:
Vanaf 240 PPI: voor drukwerk raden we 300 PPI aan, hou in ieder geval minimaal 240 PPI aan.
Tussen 70-100 PPI: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
Tussen 30-70 PPI: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.
Minder dan 30 PPI: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar en voldoe je aan onze maximale bestandsgrootte.
> Afloop voor afwerking in bestanden
Posted: Jul 3, 2023 in Aanleverspecificaties
Afloop voor afwerking in bestanden
Voor bijna alle afwerkingen op CMYKPrint.nl geldt 1 cm afloop per zijde. Het is niet nodig rekening te houden met extra ruimte voor bijvoorbeeld een zoom of pees. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel: template-bestanden, canvasdoeken en drukwerk:
Template-bestanden: hier werk je volgens het template en hoef je zelf geen extra afloop aan te brengen.
Canvasdoek: kies je voor een 18 mm frame, dan is de afloop 30 mm rondom. Bij een 38 mm frame is de afloop 45 mm rondom. We gebruiken deze afloop voor de bevestiging van de print op het frame. Een klein gedeelte van ongeveer 1 cm is zichtbaar op de zijkant van het canvasdoek en de rest op de achterkant.
Reclameposters, briefpapier, flyers, folders, brochures en visitekaartjes: afloop 3 mm rondom. Ook hiervoor kun je gebruik maken van de beschikbare templates.
Houd altijd 1 cm aan als veilige marge binnen het afgewerkte formaat bij producten die schoon- of contourgesneden worden. Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet je rekening houden met een veilige marge van 2 cm. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo's en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product. Voor al ons drukwerk en producten van de labellijn geldt een veilige marge van 3 mm. Bij peesdoeken raden we aan om een marge van 3,5 cm aan te houden.
Zorg ervoor dat je afloop niet wit is, maar laat je kleur of afbeelding doorlopen. Afloop vragen we natuurlijk niet voor niets, er is een kleine tolerantie nodig en zo voorkom je witte randen op je print. Een witte print of achtergrond is uiteraard een uitzondering hierop.
Last but not least: lever je bestanden zónder snijtekens aan.
> Hoe maak ik een cutcontour?
Posted: Jul 3, 2023 in Aanleverspecificaties
Het maken van een cutcontour in 3 stappen
Een alles verhelderende uitleg over een cutcontour, ofwel een snijlijn. Wat is het en hoe maak je deze?
Hoe maak ik een cutcontour?
Het maken van een cutcontour is alleen mogelijk in grafische software voor het maken van vector illustraties, zoals Adobe Illustrator. Fotobewerkingsprogramma's zoals Adobe Photoshop kan je niet gebruiken voor het maken van een cutcontour. Het cutcontour moet namelijk te allen tijde een vectorlijn zijn.
Stap 1
Maak eerst een lijn aan op je tekengebied in de gewenste vorm. Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is, zonder vulkleur. Geef de lijn een willekeurige kleur.
Stap 2
Klik dan op het menu rechtsboven op je Color (Kleur) venster. Zie je dit venster niet, activeer je deze in Window (Venster) en Color (Kleur). Kies voor Create New Swatch (Nieuw staal maken). Een nieuwe staal kun je ook aanmaken via het venster Swatches (Stalen).
Stap 3
Er verschijnt een pop-up venster met de titel New Swatch (Nieuwe staal) in beeld. Deze geef je de naam Cutcontour, bij type kies je voor Spot Color (Steunkleur). Klik dan op OK. De kleur kies je zelf en het kan helpen een kleur te kiezen die afwijkt van het ontwerp. Zo zie je de snijlijn altijd goed. Meestal wordt hier 100% Magenta voor gebruikt. Welke kleur je ook kiest, we printen de snijlijn niet mee. Dat komt omdat je het cutcontour aangeeft met een steunkleur.
Handige tips
Gebruik alleen de naam Cutcontour in je bestand. Beschrijvingen als Cut contour of steunkleur Cutcontour geven een foutmelding in de Upload.
Plaats geen cutcontour buiten het tekengebied en zorg dat deze niet door de afloop of andere tekengebieden lopen.
Laat de kleur van je ontwerp doorlopen rondom je aangemaakte contour om witte randen te voorkomen.
Zorg ervoor dat je cutcontour altijd 100% dekking heeft en je de kleurtint van deze staal/swatch op 100% zet anders verdwijnt deze in je bestand.
Zet de uitlijning van je cutcontour altijd naar het midden.
Bij uitlijning naar binnen of buiten maakt het systeem er een dubbel contour van en kunnen we je print niet goed produceren.
Lever per tekengebied één sluitend contour aan, tenzij je binnen dit contour een of meerdere uitsparingen wilt.
Dan geef je deze ook aan met een Cutcontour. Een ontwerp aanleveren met meerdere contouren is alleen mogelijk bij Freesletters, Stickervellen en Vinylstickers met een kisscut afwerking.
Wil je een tekst gesneden hebben zet deze dan altijd om naar letteromtrekken/contouren.
Hierdoor maak je van je actieve tekst een pad en daardoor zal deze goed uitgelezen worden door onze machines.
Probeer je contour zo eenvoudig mogelijk te houden. Zorg er dus voor dat je contour niet uit te veel ankerpunten is opgebouwd.
Let op: zet je cutcontour nooit in een vergrendelde of niet-afdrukbare laag! In deze type lagen wordt je cutcontour niet uitgelezen.
> Bestanden opmaken
Posted: May 16, 2023 in Aanleverspecificaties
Bestanden opmaken
Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit. Zorg er daarom voor dat je bestanden goed zijn opgemaakt. Maak tijdens de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting welke resolutie geschikt is voor de toepassing. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.
Tips voor een optimaal resultaat
- Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF, of eventueel in JPG of PNG. Het is niet mogelijk je bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS.
Zet deze bestanden dus altijd om.
- Als je een JPG of PNG bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt het profiel niet ingesloten door het systeem en
wordt het standaard profiel (ISO Coated V2 of sRGB) aan het bestand toegewezen. Om ongewenste resultaten te voorkomen, raden we je aan om
het bestand aan te leveren als PDF met een ingesloten kleurprofiel.
- Wanneer je tegen de restricties aanloopt van de maximale paginagrootte (508 cm), pas dan de schaal van je bestand aan.
De meest gangbare schaal is 1:10. Let erop dat je ook de afloop van het bestand in de schaling meeneemt.
- Heb je een bestand dat op schaal wordt gemaakt? Downsamplen bij het opslaan van de PDF raden we dan af.
- Pas zip-compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
- Voor bijna alle afwerkingen op CMYK Print.nl geldt 1 cm afloop per zijde.
- Houd altijd 1 cm aan als veilige marge binnen het afgewerkte formaat bij producten die schoon- of contourgesneden worden.
Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet je rekening houden met een veilige marge van 2 cm. Plaats daarom
geen belangrijke beelden, logo's en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of
afwerken van het product. Voor al ons drukwerk en producten van de labellijn geldt een veilige marge van 3 mm.
- Lever je bestanden aan zónder snijtekens. De uitzondering zijn plano drukvellen, hier kun je wel snijtekens op plaatsen.
- Voer geen bewerkingen in Acrobat uit, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.
- Lever geen bestand aan waar meerdere contouren in verwerkt zijn, tenzij je folie met kisscut, freesletters of stickers op vel besteld.
- Lever geen versleutelde PDF-bestanden aan.
- Lever bij brochures losse pagina's (multipage PDF) aan. Gebruik voor brochures en ander drukwerk de beschikbare templates voor een
optimaal resultaat.
- Gebruik in je bestanden maximaal 30.000 pixels per zijde.
- Gebruik daarnaast maximaal 2 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.
Houd rekening met het verschil tussen CMYK en RGB
Jouw bestanden kun je aanleveren in CMYK- of RGB-kleuren. Daar zit een groot verschil tussen: de kleurruimte in RGB is veel groter dan in CMYK.
Lever jij je bestanden aan in RGB? Dan vindt er een vertaling plaats van RGB naar CMYK, omdat wij in CMYK-kleuren (ISOCoatedV2) printen. Daardoor worden de RGB-kleuren die buiten de CMYK-kleurruimte vallen, vertaald naar de dichtstbijzijnde kleur in CMYK. Dit kan echter een aanzienlijke kleurverschuiving opleveren.
Advies van onze kleurspecialisten: mocht je bestanden in RGB willen aanleveren, gebruik dan in ieder geval het sRGB-kleurprofiel. Laat altijd een proef maken voor een correcte beoordeling in print.
Lettertypen en lettercontouren
Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.
Het systeem weigert geen bestanden waarvan fonts niet zijn omgezet. Echter komen we wel eens problemen tegen met exotische en/of corrupte fonts. Dit is op eigen risico, dus let goed op welk font je gebruikt. Twijfel je? Neem dan contact met ons op, wij kijken graag met je mee.
Lagen in de PDF
Vlak bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. De RIP-software kan uit de opbouw in lagen geen informatie halen over de printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot.
Complexe vectorbestanden
Voor complexe bestanden (met daarin veel objecten en/of verloop van tinten) raden we je aan deze eerst te rasteren voordat je het verstuurt. Je kunt het bestand rechtstreeks in Photoshop openen op de gewenste resolutie of in Illustrator voor rasteren kiezen. Het voordeel van rasteren in Illustrator? Je kunt ervoor kiezen om je steunkleuren te behouden.
Overdruk en transparanties
In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd. Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals witprint onder/boven de full color objecten.
Tips:
- Vink ’Overdrukken simuleren’ in het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
- Door de cursor in de opmaak te plaatsen, kun je controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren
zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.
- N.B. het standaard referentie profiel op onze RIP’s is ISO Coated V2. Voor alle steunkleuren geldt echter dat we de volledige kleurruimte van de
printer gebruiken. Dat houdt in dat ook een CMYK steunkleur er anders uit kan zien dan dezelfde kleur die als proceskleur is aangeleverd.
- In Adobe Illustrator is het effect te controleren onder het menu 'Weergave' bij 'Voorvertoning overdruk'.
- De bovenstaande manieren kloppen niet altijd, om er zeker van te zijn raden we aan ook altijd in Adobe Illustrator te checken of het
desbetreffende object op overdruk staat of niet.
Let op: transparantie effecten in Adobe Illustrator kunnen hetzelfde resultaat geven als overdruk en/of worden niet altijd juist vertaald in de RIP. We raden je daarom aan niet met transparantie effecten te werken. Doe je dit wel, vlak je bestand dan altijd af om ongewenste resultaten te voorkomen.
Voor alle bovenstaande situaties adviseren we een testprint te laten maken om vervelende verrassingen te voorkomen. Natuurlijk helpen wij jou hier graag bij. Neem gerust contact met ons op.
Bezorgen
> Kan ik het bezorgadres wijzigen?
Posted: Jan 18, 2023 in Bezorgen
Jazeker, je kunt het bezorgadres wijzigen totdat je bestelling is verzonden. Ga naar de tab 'bestellingen' links in je account, open de bestelling waarvan je het adres wilt veranderen en klik vervolgens op de blauwe knop 'optiemenu'. Ga naar 'bezorgadres wijzigen' en vul de nieuwe adresgegevens in.
Bestellen
> Kan ik een bestelling opnieuw plaatsen?
Posted: Jan 18, 2023 in Bestellen
Ja, dat is ook nog eens heel eenvoudig! Ga naar de tab 'bestellingen' links in je account en open de bestelling die je opnieuw wilt plaatsen. Klik vervolgens op de blauwe knop 'optiemenu', ga naar 'opnieuw bestellen' en selecteer de artikelen die je nog een keer wilt bestellen. Deze artikelen (inclusief bestand) worden dan in je winkelwagen geplaatst. Open je winkelwagen, controleer de bestanden en bestellen maar. Easy peasy!